Eines per a relaxar-nos a l’aula i a casa

Sovint estem inmersos en una espiral inacabable d’activitats, responsabilitats i estímuls que ens mantenen sobreactivats, dispersos i angoixats. Aquesta descripció, que fa uns anys només era representativa del món adult, ara però, s’ajusta cada cop més a la realitat dels nostres infants i joves.

En aquest post us compartim algunes de les eines del projecte Lotus, que formen part de la sessió COS, la primera que treballem a les aules amb alumnes i mestres. En aquesta sessió aprenem a evocar la resposta de relaxació, quan el cos està relaxat, la ment surt del sistema amenaça per entrar al sistema calma, aquí la ment està més flexible i receptiva i el món emocional està més obert i comprensiu. Quan estem més calmats, els ambients es pacifiquen i la col·laboració incrementa, estalviant-nos molta gestió i contenció emocional.

Pràctica de relaxació a l'escola
Pràctica de relaxació. Amb els alumnes de 3er de primària de l’escola Puigberenguer

Què és la resposta de la resposta de relaxació i com ens ajuda a tenir una major salut física i mental https://www.libertademocional.es/index.php/sabias-que/120-2016-04-29-11-57-24

A la sessió COS, treballem pràctiques de descàrrega, eines de respiració i relaxació. Aprendre a evocar la resposta de relaxació és un procés de condicionament i aprenentatge, cal pràctica, i sovint, quan estem molt nerviosos o activats, primer cal cremar les hormones de l’estrès amb moviment, activitat física i treballs de descàrrega, abans que intentar relaxar-se.

Us fem una proposta d’algunes càpsules, qua van de major activació a menor, per tal d’assolir una baixada esgraonada cap a la resposta de relaxació desitjada, amb enllaços als seus fonaments teòrics.

En primer lloc, us proposem la pràctica de tensió-distensió de Jacobson. A l’aula la treballem fent el titella, ens ajuda a alliberar la tensió acumulada i a evocar la resposta de relaxació. https://psicologiaymente.com/clinica/relajacion-progresiva-jacobson

La càpsula Lotus del titella dret, una bona pràctica per fer a l’aula.
Aquí una altra versió de tensió distensió, del canal de YouTube de la Eline Snel, autora del llibre: “Tranquils i atents com una granota”.

Un cop hem alliberat el cos de tensió i la resposta de relaxació s’ha iniciat, és un bon moment per fer una pràctica d’atenció a la respiració. En aquest enllaç podreu saber una miqueta més sobre els beneficis de la respiració conscient https://www.lavanguardia.com/vivo/psicologia/20190522/462407574330/respirar-profundamente-controlar-mente-ciencia-yoga.html

La respiració conscient amb l’ajuda de l’esfera.
Pràctica d’atenció a la respiració amb EduCaixa. Per interioritzar la respiració de l’esfera.

I per acabar, després d’haver relaxat el cos i d’haver connectat amb la respiració, podem iniciar el recorregut corporal, que precisa consciència corporal i gestió de la respiració. https://psicologiaymente.com/meditacion/escaneo-corporal-tecnica-relajacion

Càpsula Lotus de recorregut corporal.
Un vídeo del canal Smile and Learn, que també ens pot acompanyar en aquesta pràctica a casa.

“Tot canvi en l’estat físic, conscient o inconscient, té un impacte instantani en l’estat mental i emocional, i a l’inrevés, tot canvi en l’estat mental i emocional, conscient o inconscient afecta la nostra fisiologia en temps real”. Dr. Elmer Green

Si voleu practicar amb els vostres fills i filles, us compartim un vídeo de pràctiques de relaxació de la secció de Lotus a casa, que vam realitzar durant el confinament del març del 2020, en plena pandèmia. Esperem que gaudiu de les pràctiques i us siguin útils.

Algunes idees per practicar tècniques de relaxació a casa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *